Hyvinvointikolumni: Lottovoitto ei tee onnelliseksi

Ihminen tottuu saamiinsa asioihin. Siksi ei kannata kysyä itseltään mitä haluaa, vaan miten haluaa elämänsä elää. Asiaa pohtii kolumnissaan Haaga-Helian opintopsykologi Anna Takkunen.

Anna Takkunen
Uutinen

Body

Kun luin psykologian pääsykokeisiin, mielessäni oli vain yksi tavoite: päästä opiskelemaan. Kuvittelin hetkeä, jolloin saan tiedon opiskelupaikasta ja tuntui, että en halua elämässä mitään muuta – sitten olen onnellinen. Kun sitten sain tiedon opiskelupaikasta, olin kyllä todella onnellinen – hetken aikaa. Aika pian eteen tuli kuitenkin uusia tavoitteita – läpäistä kurssi, löytää harjoittelupaikka, valmistua, saada työpaikka.

Ajatus siitä, että tietyn tavoitteen saavuttaminen tekisi onnelliseksi, on yleinen harhaluulo: “Jos vaan saan tuon työpaikan. Jos vaan voisin tehdä tuon matkan. Jos vaan saisin palkankorotuksen. Sitten olisin onnellinen!” Tutkimusten mukaan esimerkiksi lottovoiton jälkeen onnellisuus on palannut takaisin voittoa edeltäneelle tasolle jo vuoden kuluttua. 

Tähän liittyy yksi hankala ihmismielen ominaisuus: tottuminen. Kun saat jotain uutta, oli se sitten opiskelupaikka, vaate tai palkankorotus, pian olet tottunut siihen eikä se enää herätä samanlaisia innostuksen tunteita kuin heti saatuasi sen. Tavoitteen saavuttamisen jälkeen tulee aina uusi tavoite. Siksi tavoitteen saavuttaminen ei tuo pysyvää onnellisuutta.

Toinen tavoitteisiin liittyvä haaste on se, ettei tavoitteen saavuttaminen ole aina yksin omissa käsissä. Voit vaikkapa haluta tiettyä työpaikkaa todella paljon ja olla erinomainen hakija, mutta silti työpaikan saattaa saada joku muu. Siksi onnellisuuttaan ei kannata rakentaa tavoitteiden saavuttamisen varaan.

Sen sijaan, että kysyt itseltäsi, mitä haluat saavuttaa, kysy, miten ja miksi. Miksi haluat opiskella omaa alaasi? Miksi harrastuksesi on sinulle tärkeä? Miten haluat toimia ystävänä? Miten haluat kohdella itseäsi? Miten haluat elämääsi elää? Näiden itselle tärkeiden arvojen tunnistaminen auttaa elämään omannäköistä elämää ja tuo merkityksellisyyttä arkeen. Itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen auttaa suuntaamaan huomiota niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. Ne ovat kuin kompassin suuntia, joita kohti voimme aina kulkea.

Kun suunta on selvillä, voivat tavoitteet tulla avuksi. Mihin sinulle tärkeään asiaan voisit tällä viikolla käyttää viisitoista minuuttia? Mikä pieni teko vie sinut kohti sitä suuntaa, johon haluat kulkea?

P.S. Haluatko oppia lisää siitä, mikä tekee ihmisen onnelliseksi? Suosittelen lämpimästi avointa ja ilmaista Yalen yliopiston verkkokurssia The Science of Well-Being

Ota yhteyttä
Anna
Takkunen
opintopsykologi
anna.takkunen@haaga-helia.fi