Ivan Kalishevich halusi kansainvälisen uran liike-elämässä — ja sai sen

Ivan kehoittaa tradenomiopiskelijoita erikoistumaan sekä hallitsemaan digitaalisuuden ja tekniset ohjelmat.

Ivan
20.04.2022
Alumnitarina

Venäläisen Ivan Kalishevichin toi Suomeen sen, että hän halusi nähdä maailmaa ja päästä työskentelemään kansainvälisen liiketoiminnan parissa. Ivan opiskeli ensiksi kaksi vuotta liiketaloutta Vantaalla Mercuriassa iltalinjalla, mutta haki vuonna 2004 iltalinjalle Haaga-Heliaan.

– Halusin valmistua hyvästä ja arvostetusta ammattikorkeakoulusta. Lisäksi Haaga-Helia tarjosi iltaopiskelua, joka oli minulle ainut tapa opiskella työn ohessa.

Ivan oli jo aiemmin samana vuonna valmistunut suunnitteluassistentiksi ja tuottajaksi. Suomikaan ei ollut Ivanille täysin tuntematon maa eikä suomen kieli vieras, koska hän oli lukion jälkeen opiskellut suomen kieltä Oulussa lukuvuoden 1996-1997. Lisäksi hän kävi lukuvuoden 2000-2001 aikana suunnitteluassistentin linjan Oulun ammattikoulussa. Hän puhui jo lähes sujuvaa suomea kun aloitti opiskelun Haaga-Heliassa.

– Opiskelu Haaga-Heliassa oli hauskaa ja antoisaa. Koulutus oli hyvin monipuolinen.

Kurssikaverit tosin aiheuttivat hänelle välillä ongelmia, koska jotkut lusmuilivat ryhmätöissä.

Osa kursseista oli englanninkielisiä. Ivanin lempikurssi oli kenties Intercultural Communications.

– Se oli syvällinen ja monipuolinen kurssi, yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. Myös kansainvälisten strategioiden kurssi oli mielenkiintoinen.

Lopputyön aihe läheltä itseä

Ivan työskenteli opintojen ohessa päivisin 3D-mallintajana WSP Finland Oy:ssä. Hän koki töiden ja opiskelun yhdistämisen raskaaksi, mutta mahdolliseksi toteuttaa.

Lopputyössään hän pääsi hyödyntämään työpaikkaansa ja omaa taustaansa, koska hän käsitteli WSP Finlandin etabloitumista Venäjälle. Lopputyöstä oli iloa myös työnantajalle.

Ivan kokee, että Haaga-Helian opeista hänelle on ollut erityisesti hyötyä työelämässä liiketoimintasuunnitelman laatimisesta, budjetoinnista, strategioista, kannattavuuslaskelmista, johtajuuden opiskelusta ja monikulttuurisuudesta.

Valmistuttuaan tradenomiksi vuonna 2008 Ivan vaihtoi työpaikallaan tehtävää vientiosaston koordinaattoriksi.

– Valmistumisen jälkeen siirryin mallintajasta kansainvälisen liiketoiminnan kehittämisen pariin. Aluksi työskentellin WSP:ssa ja sen jälkeen vientikonsulttina, yrittäjänä, vientipäällikkönä ja kehitysjohtajana. Tälläkin hetkellä olen kansainvälisen kaupan ja viennin ammattilainen. Minulla on myös perheeni panimohanke Old Kemi.

Ivan on toiminut viimeisen 12 vuoden ajan enimmäkseen yrittäjänä, ja auttanut erilaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä kansainvälisessä myynnissä ja kehityksessä.

– Olen käytännössä tehnyt työtä Lähi-idässä, EU-maissa ja Englannissa.  

Mieti, millaisen työn haluat

Jos Ivan voisi palata ajassa taaksepäin takaisin opiskelijaksi ja tehdä jotain toisin, hän olisi suuntautunut enemmän yhteen erikoisalaan.

– Moniosaajan roolista on ollut myöhemmin minulle paljon haittaa, koska työmarkkinat haluavat nykyään erittäin kapeaosaisen työntekijän. Toisaalta moniosaamisesta on ollut minulle paljon hyötyä yrittäjänä.

Ivan kehottaa tulevia ja nykyisiä opiskelijoita miettimään tarkkaan, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa, kuten haluaako yrittäjäksi, työntekijäksi vai johtoportaaseen. Hänestä Haaga-Helian liiketalouden linja on erityisen hyvä, jos halua päästä keskitason manageriksi tai yrittäjäksi.

– Ota ehdottomasti osaksi erikoistumisopintojasi jokin digitaalinen ja tekninen osaaminen, sillä ilman tietoteknistä osaamista ei enää pärjää. Esimerkiksi jokin tietotekninen ohjelma tai ohjelmointi tai muu erikoisosaaminen. Myös projektien ja organisaation johtamista ohjaavat järjestelmät, kuten SAP ja ERP, on ihan pakko oppia, Ivan painottaa.

 

Haaga-Helian tiloissa Pasilan kampuksella toimii nykyisin StartUp School -ohjelma, jossa kaikki Haaga-Helian opiskelijat voivat opiskella yrittäjyyttä suomeksi ja englanniksi.

StartUp School | Haaga-Helia